Reinier de Braak vindt zinvolle invulling van tussenhalfjaar

Reinier de Braak studeert Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) aan de Hanzehogeschool Groningen. Omdat het een halfjaar duurde voordat hij met zijn minor Klinische Neurofysiologie kon beginnen, zocht hij een nuttige invulling van zijn tijd. Die vond hij als eerstelijns helpdesk medewerker bij Sectra.

Reinier de Braak

Sectra werkt al jaren samen met de Hanze Hogeschool en is leverancier van het PACS dat de opleiding gebruikt om studenten te trainen. Sectra ontwikkelde een serious game waarin studenten te maken krijgen met allerlei vraagstukken waar ze later in de praktijk ook tegenaan zullen lopen. Toen dit bij Hanzehogeschool werd gespeeld viel Reinier op doordat hij in het team zat met de hoogste score. Maar ook doordat hij de gelegenheid te baat nam om de Sectra-medewerkers wat vragen te stellen.

Hij vertelt: “Ik wist toen al dat ik een tussenhalfjaar zou hebben. Sectra leek me een ontzettend leuk bedrijf om voor te werken, zeker nadat ik hen had gesproken. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en hen een mail te sturen. Daar kwam meteen een reactie op. We gingen in gesprek en het bleek dat ze behoefte hadden aan versterking op de helpdesk waar de klantvragen binnenkomen.”

Andere mindset in bedrijfsleven

Reinier startte in de zomervakantie. “De eerste weken waren wennen, want het bedrijfsleven is anders dan het studentenleven, vooral qua mindset. Maar al snel kwam ik erachter dat het resultaatgerichte mij juist goed bevalt. Als een Sectra-collega tegen me zegt: ‘ik regel dat’, dan weet ik gewoon zeker dat het wordt geregeld en dat ik er niet alsnog zelf achteraan hoef. In projectgroepen met studenten gaat het er meestal vrijblijvend aan toe, maar hier geldt: afspraak is afspraak. Ik vind dat erg prettig.”

Hij heeft geen moeite met de lange dagen. “Ik heb dagelijks vier uur reistijd, twee uur heen, twee uur terug. Het vroege opstaan vind ik lastig, maar aan het reizen zelf heb ik geen hekel. Dat komt ook doordat ik mijn werk erg leuk vind. Ik doe heel veel indrukken op en heb in de trein mooi de tijd om daarop te reflecteren en te bedenken hoe ik iets een volgende keer nog handiger of slimmer kan aanpakken.”

Tijd voor verdieping

Het werk komt bij de eerstelijns helpdesk in golven. Soms is het druk en vliegt de tijd, een ander moment is het juist weer veel rustiger. “Mijn vaste collega’s doen in die tijd ander werk, maar ik krijg de tijd om dieper in de Sectra monitoringomgeving te duiken en nog meer van de software te leren.”

Hij heeft wel één project ernaast gedaan: het overzetten van data over de PACS-instellingen van de klanten van een oud naar een nieuw systeem. “Dat klinkt als een saaie klus, maar ik vond het juist boeiend omdat ik zag hoe alle klantomgevingen in elkaar zitten. Dat hielp me direct in mijn werk. Het riep af en toe ook vragen op waarom een ziekenhuis voor een bepaalde instelling heeft gekozen. Collega’s vonden het alleen maar leuk als ik die vragen stelde en gaven graag uitleg. Ik heb daar heel veel van geleerd.”

Ik leer gewoon heel veel van deze bijbaan, zowel van de technologie als hoe je met klanten omgaat.

Reinier de Braak, student MBRT - Hanzehogeschool Groningen

Storingsmeldingen afhandelen of coördineren

Reinier kan via de Sectra monitoringomgeving zien hoe het PACS van klanten functioneert. Naast data van het PACS ziet hij ook andere relevante data van klantomgevingen zoals: hoe functioneert hun netwerk? Werken de koppelingen met andere applicaties goed? Reinier: “Het komt regelmatig voor dat ziekenhuizen ons bellen dat het PACS traag is, maar dat de oorzaak helemaal niet bij het PACS ligt maar elders. Ik kan ze dan op weg helpen en aanwijzen waar de oorzaak van een storing vermoedelijk ligt.”

De eenvoudige storingsmeldingen kan Reinier inmiddels zelf afhandelen. De complexere problemen speelt hij door naar de tweedelijn. Dan fungeert Reinier als coördinator. “Soms moet een klant zelf bepaalde acties nemen en soms moeten bij ons twee of drie verschillende specialisten aan de slag om het probleem te verhelpen. Ik zorg er dan voor dat die werkzaamheden op elkaar worden afgestemd.”

Visie op baan veranderd

Zijn leercurve is steil. “Toen ik hier binnenkwam, wist ik vrijwel niets van de achterliggende techniek. In onze opleiding zien we alleen de voorkant van een PACS, we leren hoe je er als laborant in een ziekenhuis mee werkt. Nu weet ik hoe het systeem technisch in elkaar zit. Ik ben erg leergierig en vind het leuk om steeds dieper in die techniek te duiken.”

Zijn bijbaan zet hem wel voor een dilemma. “Voordat ik hier kwam werken was ik ervan overtuigd dat ik na mijn studie als PACS-laborant of -beheerder in een ziekenhuis zou gaan werken. Maar nu ben ik daar niet zo zeker meer van. Ik zie mezelf nu ook wel in een rol als applicatiespecialist of engineer.”

Leren van je bijbaan

Hij heeft al geregeld dat hij tijdens zijn minor zijn bijbaantje behoudt. “Ik kan hier één dag in de week blijven werken. Supertof.” Daar is ook collega eerstelijns support Monique Meijn erg blij mee. “Reinier past goed in ons team. Hij is leergierig, doet het goed aan de telefoon en is betrouwbaar in zijn werk. Hij durft op collega’s af te stappen als hij vragen heeft. En hij is goed coachbaar. In het begin was bijvoorbeeld de manier waarop hij klanten te woord stond nog niet zo professioneel, maar met een beetje sturing heeft hij heel snel geleerd hoe hij zo’n gesprek moet voeren.”

Reinier: “Ik heb geleerd om goed door te vragen. Als klanten bellen dan zeggen ze vaak alleen: het PACS doet het niet. Ik kijk dan in de monitoringomgeving en stel vragen: wat doet het niet? Wat heb je zelf al geprobeerd om het probleem op te lossen? Ik probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen zodat de tweedelijn sneller aan de slag kan. Hoe meer ik van het Sectra-systeem leer, hoe beter ik kan doorvragen.”

Omdat Reinier al meer bijbaantjes heeft gehad, kan hij goed vergelijken. “Veel bedrijven letten alleen maar op de kosten en zien een werkstudent alleen maar als goedkope productiekracht. Sectra ziet me daarentegen als lid van het team. Ik doe mee met het sporten onder werktijd, we lunchen hier gezamenlijk op kosten van het bedrijf, ik ga mee met uitjes. En het allerbelangrijkst: ik leer hier gewoon heel veel.”

Looking for an exciting future career?